Det är viktigt att dina mobiler och paddor uppdateras till senaste versionerna av sina operativsystem så fort uppdateringarna blir tillgängliga! Nya systemversioner skyddar framförallt mot hackingförsök och digitala intrång, och kan också rätta till besvärliga buggar och lägga till nya funktioner.

Din iPhone och iPad uppdaterar vanligtvis sitt system till senaste version av sig själva när de uppfyller de här villkoren:

• Den ligger orörd med släckt skärm under några minuter
  • Har strömförsörjning - är inkopplad till väggurtag med laddare
  • Är uppkopplad mot ett trådlöst nätverk

Om du får en fråga från din mobila enhet om den får uppdateras, försök att inte säga nej och skjuta upp uppdateringen såvida du inte akut behöver din mobil eller padda just då!

Manuell uppdatering

Den automatiska uppdateringen till trots är det ibland bra att uppdatera sin telefon manuellt! Skulle man till exempel läsa på sitt intranät att Apple precis har släppt en akut uppdatering för att täppa till ett nyupptäckt säkerhetshål så kan man säga åt sin telefon att uppdatera även om den inte just då ligger orörd med strömförsörjning och WiFi.

För att uppdatera din telefon eller padda manuellt så går du tillväga så här:

1. Starta appen Inställningar
  2. Scrolla ner och tryck på kategorin Allmänt
  3. Inne på Allmänt, tryck på andra alternativet från toppen, Programuppdatering
  4. Ge din telefon några minuter att leta efter en ny uppdatering från Apple (oftast tar det bara några sekunder)
  5. Tryck på Hämta och installera, och följ sedan eventuella instruktioner på skärmen

Slå på automatiskt uppdatering

Inne i Programuppdatering så kan du också säkerställa att automatiskt uppdatering är påslagen - vilket den alltid ska vara på din SNMO-telefon!

Det gör du genom att först trycka på alternativet Uppdatera automatiskt inne på Programuppdateringsskärmen:

I rutan som nu visas så aktiverar du samtliga alternativ (regeln vid varje alternativ ska vara grön): iOS-uppdateringar och Säkerhetssvar och systemfiler under kategorin ”Installera automatiskt”, och iOS-uppdateringar under kategorin ”Hämta automatiskt”.

Att säkerställa att automatisk uppdatering är påslaget på både din telefon och padda är det absolut bästa sättet att skydda dig själv mot intrång, försök att kapa din identitet och andra digitala attacker!